Besprekingen

Amerikaanse oorlogsfilm/thriller uit 2008 van Bryan Singer (Usual suspects; X-men), met Tom Cruise, Carice van Houten en Halina Reijn in bijrollen. Gebaseerd op ware gebeurtenissen. De film gaat over het complot van 20 juli 1944 waarin een moordaanslag op Hitler werd beraamd. Kolonel Claus von Stauffenberg komt gewond terug uit de oorlog en sluit zich aan bij het Duitse verzet. Hij neemt de taak op zich om in 'operatie Valkyrie' Hitler te vermoorden. Peter de Bruijn (NRC 21-1-'09) geeft 3 (van 5) sterren: 'Valkyrie is een onderhoudende historische thriller, die de nodige moeite neemt om de complexe gebeurtenissen recht te doen. (...) Als kennismaking met de geschiedenis, kundig verpakt in een bijna ouderwets aandoende, rechttoe-rechtaan thriller, voldoet de film zeker.' Ook Floortje Smit (Volkskrant 22-1-'09) geeft 3 (van 5) sterren: '(...) mooi vormgegeven en goed geconstrueerde complotfilm (...)'.

Over Bryan Singer

CC BY 2.0 - Foto van/door User [177] at flickr.com

Bryan Singer (New York, 17 september 1965) is een Amerikaanse filmregisseur.

Hoewel hij tot nu toe slechts tien films geregisseerd heeft, kan Singer al beschouwd worden als een van de grotere regisseurs in Hollywood. Dit komt mede dankzij het grote succes van de film The Usual Suspects (met Kevin Spacey). Latere bekendheid verwierf hij met blockbusters als X-Men, X2 en Superman Returns. In 2008 regisseerde hij het historisch drama Valkyrie waarbij naast Tom Cruise, Carice van Houten ook een van de rollen vertolkt.

Singer heeft een zoon met actrice Michelle Clunie.

In 2016 zou hij de film Bohemian Rhapsody regisseren, maar tijdens de productie werd hij ontslagen wegens nalatig gedrag. Hij werd daarom vervangen door Dexter Fletcher.

Singer is gedurende zijn carrière meerdere malen beschuldigd van seksueel misbruik.

Geregisseerde films

T…Lees verder op Wikipedia