Boek
Nederlands

De kinderen van het Achtste Woud

Els Pelgrom (auteur)
+1
De kinderen van het Achtste Woud
×
De kinderen van het Achtste Woud De kinderen van het Achtste Woud

De kinderen van het Achtste Woud

Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Na de slag om Arnhem in 1944 worden een 12-jarig meisje en haar vader als evacuees opgenomen in een gastvrij boerengezin op de Veluwe, waar onderduikers, Duitsers en hongerigen komen en gaan. Vanaf ca. 10 jaar.
Titel
De kinderen van het Achtste Woud
Auteur
Els Pelgrom
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Luitingh-Sijthoff, © 2022
253 p.
ISBN
9789024598786 (hardback)

Besprekingen

Het is de strenge winter van 1944, en de 11-jarige Noortje, die met haar vader uit Arnhem is moeten vluchten, vindt samen met hem onderdak bij een boerenfamilie. Voor het stadskind dat Noortje was, gaat een heel nieuwe wereld open: ze leert het leven op de boerderij kennen. Ze helpt Janna, de boerin, en speelt met de oudste zoon Evert, die een jaar ouder is dan zij. Ze leert de onderduiker Theo kennen die bij het verzet was, en het gezin Wolthuis kwam er ook nog bij. Ze leert met de dieren omgaan en helpt soms het dochtertje, een mongooltje, verzorgen. Op een nacht gaat ze met Janna mee naar het bos, waar een joods gezin onder de grond leeft met twee kleine jongens. De boerenfamilie bezorgt hen eten; de nachtelijke tocht is dringend omdat er een kindje geboren gaat worden; Noortje helpt bij de geboorte. Als de baby enkele weken later ziek wordt, brengt Janna haar mee naar de boerderij, waar Noortje er voor mag zorgen. Nog veel meer maakt ze mee in die lange, koude winter: het inkwarti…Lees verder
Een heruitgave van ‘De kinderen van het Achtste Woud’. Winter 1944. Het is de strengste winter in tijden. De oorlog lijkt bijna afgelopen, maar er wordt hevig gevochten om de stad Arnhem. De twaalfjarige Noortje en haar vader worden geëvacueerd en vinden onderdak in een boerderij op de Veluwe. Het leven is daar totaal anders dan ze gewend is – haast warm en gezellig. Maar steeds vaker kloppen er hongerige mensen uit de steden aan en dan brengt het Duitse leger plots ook soldaten onder op de boerderij. Heel gevaarlijk, want in het bos bij de boerderij ontdekt Noortje dat er Joodse onderduikers verstopt zitten… In sfeervolle en invoelende stijl geschreven. Els Pelgrom (Arnhem, 1934) is een bekende Nederlandse auteur en jeugdauteur. Ze schreef tientallen boeken. Haar werk werd in meerdere landen uitgegeven en won verschillende literaire prijzen, zoals de Gouden Penseel en de Staatsprijs voor kinder- en jeugdliteratuur. Vanaf ca. 10 jaar.

De kinderen van het Achtste Woud

Dit boek verscheen voor het eerst in 1977, werd vele malen herdrukt; dit is de 12e druk. Els Pelgrom kreeg voor dit boek de Gouden Griffel in 1978, ze schijnt trouwens een abonnement te hebben op die prijs want ze kreeg hem later nog twee keer. Het verhaal speelt zich af in het laatste jaar van de Tweede Wereldoorlog. Noortje en haar pa hebben onderdak gevonden in een boerderij op de Veluwe, bij strenggelovige, warmhartige mensen die in de hongerwinter niemand wat te eten weigeren en die nog een ander gezin bestaande uit vier kibbelende volwassenen en een aan tbc lijdende verzetsstrijder onderdak bieden. Het gezin zelf bestaat uit vader en moeder, Evert, een jaar ouder dan Noortje, Zus, een mongooltje van een jaar of zeven en kleine Gerrit van vijf. Er is ook nog de knecht Henk. In het bos zitten dan nog joodse mensen ondergedoken (cfr. de titel), die door de boeren in het diepste geheim van eten worden voorzien. Als daar een baby wordt geboren, zullen ze die ook nog in de boerderi…Lees verder

Over Els Pelgrom

CC BY-SA 3.0 nl - Foto van/door Anefo / Croes, R.C.

Els Pelgrom (pseudoniem van Else Koch) (Arnhem, 2 april 1934) is een Nederlandse schrijfster, voornamelijk van kinderboeken.

Leven

Els Pelgrom werd op 2 april 1934 in Arnhem geboren als Else Koch. De hongerwinter bracht ze door op een boerderij op de Veluwe, dit is een element dat in haar boeken terugkomt. In Amsterdam volgde ze de school voor kunstnijverheid en een opleiding tot onderwijzeres. Met haar echtgenoot (beeldend kunstenaar Karl Pelgrom) en haar drie kinderen woonde ze in Drenthe en Groningen.

In 1962 debuteerde Pelgrom met Het geheimzinnige bos. Ze deed redactiewerk voor een kinderrubriek, vertaalde boeken, schreef boekjes voor beginnende lezers en bewerkte klassieke verhalen voor kinderen met leesproblemen.

Na haar scheiding keerde ze terug naar Amsterdam, waar ze korte tijd bij de openbare bibliotheek werkte. In 1977 verscheen haar tweede boek: De kinderen van het Achtste Woud, dat wel …Lees verder op Wikipedia