Anarchisme : van Bakoenin tot de commons

Ludo Abicht (auteur)
+1
Anarchisme : van Bakoenin tot de commons
×
Anarchisme : van Bakoenin tot de commons Anarchisme : van Bakoenin tot de commons

Anarchisme : van Bakoenin tot de commons

Beschrijving van de geschiedenis van het anarchisme en de betekenis van het anarchisme voor analyse en vormgeving van maatschappelijke vragen.
Onderwerp
Anarchisme
Titel
Anarchisme : van Bakoenin tot de commons
Auteur
Ludo Abicht
Taal
Nederlands
Uitgever
[Aalter]: Ertsberg, © 2021
287 p.
ISBN
9789464369021 (paperback)

Andere formaten:

Besprekingen

In dit boek laat de auteur (bij wijze van afscheid?) zijn hele scala aan belezenheid en eruditie zien. Hij beschrijft hoe het anarchisme, als (soms gewelddadige) emancipatiebeweging in de 19e eeuw, omgaat met maatschappelijke vragen en problemen. Hij ziet zijn boek als een instrument om het heersende (kapitalistische) systeem te saboteren. De auteur beschrijft de wordingsgeschiedenis en de begripsvorming (de strijd om interpretaties) van het anarchisme en de omgang van anarchisten als ze de macht moeten delen met partijen met andere opvattingen. Na een beschrijving van bouwstenen en de anarchistische pedagogie wordt het anarchisme van vandaag de dag beschreven. Voor de toekomst knoopt Abicht aan bij de coöperatie en de 'commons' als concepten waarin gemeenschappen zichzelf kunnen organiseren. Hij schetst daarmee een ander perspectief op de omgang met schaarse hulpbronnen. En kiest daarmee positie tussen staatssocialisme en kapitalisme. Met een bronnenlijst en een begrippenlijst.

Over Ludo Abicht

Ludo Anton Abicht (Oostende, 5 juni 1936) is een Belgisch filosoof, publicist en dichter.

Biografie

Abicht groeide op in Antwerpen en liep school in het Xaveriuscollege in Borgerhout. In 1954 trad hij in bij de jezuïeten. Hij studeerde filosofie en taalkunde. In 1961 trad hij uit de jezuïetenorde. In 1971 haalde Abicht zijn doctoraat Germaanse letterkunde aan de Universiteit van Cincinnati. Hij doceerde literatuur en filosofie aan de universiteiten van New Brunswick (Canada), Antioch (Ohio) en Berkeley (Californië). In 1984 werd hij hoogleraar aan de faculteit politieke wetenschappen van de Universitaire Instelling Antwerpen en doceerde ook aan het Antwerpse HIVT-RUCA en de Plantijn Hogeschool. In oktober 2001 ging hij op emeritaat maar bekleedde in het academiejaar 2004-2005 de Calewaert-leerstoel aan de Vrije Universiteit Brussel. Van 2005 tot 2006 was hij lid van de commissie-Bossuyt voor normen en waarden. Tot op heden doceert …Lees verder op Wikipedia