Boek
Nederlands

Ben jij liefde : gedichten

Mustafa Kör (auteur)

Ben jij liefde : gedichten

Poe͏̈ziedebuut waarin zowel traditioneel Turkse als westerse waarden en symbolen rond vooral het thema liefde een rol spelen.
Titel
Ben jij liefde : gedichten
Auteur
Mustafa Kör
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Vrijdag, 2016
55 p.
ISBN
9789460014178 (paperback)

Besprekingen

Een mijnwerkerszoon zonder brilletje

Op zijn veertigste publiceert Mustafa Kör met Ben jij liefde een laat en verrassend poëziedebuut voor iemand die al een half leven lang als dichter wordt beschouwd. 

Elk mensenleven zit geklemd tussen het pincet van geboorte en dood. Je begint in een moment dat je je nooit zult herinneren en eindigt in iets wat je nooit ten volle zult beseffen. Daartussen zit dan het leven, een vlucht voorwaarts die alle schijn heeft van vastberadenheid maar waar in wezen een seismograaf meerdere naalden op breekt.

In Ben jij liefde laat Mustafa Kör zich op een zelfgekozen moment geboren worden, namelijk in het eerste gedicht 'Idylle'. Hij wekt er met al zijn zintuigen het land tot leven dat hij als driejarig kind verliet. Ruisende populieren, geuren van kweeperen en mispels, gekartelde bergen: hij beklaagt zijn ouders, die het paradijs inruilden voor onheil.

Hoe dodelijk de desillusie ruim drie decennia later is, laat Kör ons voelen in het slotgedicht 'Ontdooid':

De wereld had je bijeen gekrijst

toen je mens werd en

vuisten balde

om hoofd te bieden

aan het leven

dat…Lees verder

In zijn overwegend positief ontvangen roman ‘De lammeren’* bewees Mustafa Kör (1976) al dat hij lyrische ambities heeft. In deze eerste poëziebundel bezingt hij uitbundig het leven in al haar verschijningsvormen. Niet vreemd dus dat deze auteur, geboren in Turkije maar al sinds zijn derde woonachtig in Vlaams Limburg, aandacht voor meerdere taalregisters heeft. Hij paart zijn fascinatie voor originele woordcombinaties en bonte beelden aan de meest alledaagse situaties en slaat daar het bijzondere uit los. Dat levert weliswaar verrassende momenten op, maar kan niet verhullen dat de vaart nogal eens ten koste van de efficiëntie gaat, in zijn eigen woorden: ‘Wildgroei dat je maar niet kon wieden / en verlossers zoekt: vlieg in het web van / de wereldwijde arena verdwaald in zangerige / accenten en wegkijkblikken – bedevaart’. Een van de aantrekkelijkste aspecten uit het boekje is de wijze waarop hij z’n beide achtergronden niet alleen symbolisch uitvergroot, maar ook vervlecht. Dat garan…Lees verder