Boek
Nederlands

40-45 : het verhaal van de Spektakelmusical

Ria Maes (auteur), Gert Verhulst (concept), Frank Van Laecke (scenarist)
Tijdens de Tweede Wereldoorlog komen twee zonen uit een gezin uit Antwerpen, van wie de een partij kiest voor de bezetter en de ander voor het verzet, tegenover elkaar te staan.
Onderwerp
Wereldoorlog II
Titel
40-45 : het verhaal van de Spektakelmusical / Boekbewerking Ria Maes ; naar een scenario van Frank van Laecke en Allard Blom ; naar een idee van Gert Verhulst
Auteur
Ria Maes
Concept
Gert Verhulst 1968-
Scenarist
Frank Van Laecke Allard Blom
Taal
Nederlands
Uitgever
Schelle: Studio 100, 2018
195 p.
Aantekening
Naar het gelijknamige toneelstuk
ISBN
9789462773578 (hardback)

Besprekingen

10 mei 1940: de Tweede Wereldoorlog is begonnen en die zal voorgoed het gezin Segers uit Antwerpen door elkaar schudden. De ouders zijn nauwelijks verlost van hun trauma’s van de eerste oorlog en zien met verbijstering hoe hun twee volwassen zonen uit elkaar groeien. Staf, de intelligente student geneeskunde, raakt volledig in de ban van de bezetter en zal – in het gehate zwarte uniform – deelnemen aan de Jodenvervolging. Louis, de mecaniciën-garagist, treedt toe tot het verzet om Sarah, zijn Joodse verloofde, uit de klauwen van de bezetter te houden. Het komt tot een ultieme confrontatie tussen de broers bij een (historisch juiste) poging om een treintransport van Joden te saboteren. Het boek is gebaseerd op de '40-45 ; de spektakel-musical' (van Studio 100), die maandenlang waanzinnig veel succes kende. Onder meer door de invoeging in de verhaallijn van dagboekfragmenten van vader Segers wint het aangrijpende verhaal aan zeggingskracht en komt het nog ‘echter’ over. Vanaf ca. 15 jaar.

Suggesties