Boek
Nederlands

Vriend

Stefan Boonen (auteur), Jan Van Lierde (illustrator)
Dikke vrienden zijn het, zebra en olifant. Ze zijn wel heel verschillend. Maar dat is juist fijn. Ze helpen elkaar en beleven samen van alles. Andere dieren zijn nieuwsgierig: wie kijken er allemaal naar zebra en olifant? Prentenboek met speelse illustraties. Vanaf ca. 4 jaar.
Onderwerp
Vriendschap
Titel
Vriend
Auteur
Stefan Boonen
Illustrator
Jan Van Lierde
Taal
Nederlands
Uitgever
Kalmthout: Pelckmans, 2022
[28] p. : ill.
ISBN
9789464015867 (hardback)

Besprekingen

Zebra en olifant staan centraal. Zij worden gadegeslagen door meerdere andere dieren (stokstaartjes, konijnen, panda's en apen). De dieren zijn vrij realistisch getekend, met haast menselijke uitdrukkingen. Het verhaal gaat over de vriendschap tussen olifant en zebra. Doordat ze zo anders zijn, kunnen ze elkaar overal bij helpen en beleven ze van alles. Soms moet de lezer een geheimpje bewaren, en dat maakt het verhaal spannend. Groot en stevig boek. Op de linkerpagina staan gemiddeld twee regels tekst en een tekening. Op de rechterpagina zie je steeds een paginagrote plaat. De auteur en illustrator maakten samen al meer prachtige prentenboeken. Boonen schreef zijn eerste boek in 2000 en sindsdien staan er meer dan tachtig titels op zijn naam. Van Lierde studeerde animatiefilm en publiceerde prentenboeken in Vlaanderen en Nederland. Prentenboek met realistisch getekende illustraties. Vanaf ca. 4 jaar.

vriend

Stefan Boonen als schrijver en Jan Van Lierde als illustrator leverden al eerder prachtig werk. Ook in dit boek zitten een heel aantal mooie dingen en zal je mij vooral lovend horen praten. Zo is er voor een sfeervol en rijk kleurenpallet gekozen. De illustraties zijn prachtig en duidelijk de basis van dit boek. Humor is ook voldoende aanwezig in het boek. Het is bijvoorbeeld grappig om olifant en zebra samen op een dunne tak te zien zitten of hoe olifant zich verstopt in een vuilnisbak. Gelaagdheid in dit boek vinden we door het kijken naar de uitdrukkingen van de dieren op de achtergrond, maar ook in het woordgebruik. De eerste zin is bijvoorbeeld: “Al zoolang ze weten, zijn olifant en zebra beste vrienden”. We weten dus meteen dat olifant en zebra in een dierentuin wonen. Ook de zin “Of als het hek een likje mooier mag” vind ik knap gevonden, want onder die zin zien we zebra het hek een likje verf geven. Een laatste erg sterk punt van dit boek is originaliteit…Lees verder

Over Stefan Boonen

CC BY 3.0 - Foto van/door Stefan Boonen

Stefan Boonen (Hamont, 28 oktober 1966) is een Vlaamse kinderboekenschrijver.

Levensloop

Boonen volgde een opleiding schrijnwerkerij en daarna bijzondere jeugdzorg. Nadat hij zijn burgerdienst had vervuld, trok hij naar Leuven, waar hij ging werken als opvoeder in de bijzondere jeugdzorg. Sinds 1999 is hij fulltime schrijver.

In 2000 verscheen zijn eerste boek, het voorleesboek Hoor je me!. Sindsdien heeft hij tientallen titels op zijn naam geschreven, voor kinderen tussen 3 en 15 jaar. Hij schrijft zowel prentenboeken, voorleesboeken als leesboeken. Ook de genres waarin hij schrijft zijn uiteenlopend. Hij schrijft zowel spannende/avontuurlijke/grappige boeken als verhalen over ernstige thema's. Meerdere boeken werden vertaald, enkele bewerkt voor theater of televisie.

Naast kinderboeken werkt Boonen mee aan theaterprojecten en was hij de bezieler van het literaire tijdschrift Zulma. Stefan Boonen was …Lees verder op Wikipedia

Suggesties