Boek
Nederlands
De kiem speelt zich af op een klein groen eiland. De roman begint in de varkensstal op de boerderij van Karl Li. Terwijl een zeug haar jongen baart, komt een vreemdeling op het eiland aan, Andreas Vest, een nerveuze man die psychische problemen heeft na een ernstig arbeidsongeval. Niemand weet wie hij is en de eilandbewoners, die leven in een kleine, evenwichtige gemeenschap, staan sceptisch tegen
Titel
De kiem
Auteur
Tarjei Vesaas
Vertaler
Marin Mars
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Noors
Oorspr. titel
Kimen
Uitgever
Koog aan de Zaan: Uitgeverij Oevers, 2022
230 p.
ISBN
9789493290198 (paperback)

Besprekingen

Het beest in brave boeren

Tarjei Vesaas laat zien wat woede doet met de bewoners van een rustig eiland.

Oog om oog, tand om tand. Het oudtestamentische verlangen om kwaad te wreken met méér kwaad is bijna onuitroeibaar. Noem het primitief rechtvaardigheidsgevoel. Maar wat gebeurt er als brave christen­mensen die afgrond van geweld in zichzelf ontdekken? De Noorse schrijver Tarjei Vesaas buigt zich over die vraag in zijn roman­klassieker De kiem (1940).

Het is hoogzomer op een klein groen ­eiland. Alles groeit en bloeit, biggetjes ­worden geboren en een vredige boeren­gemeenschap wordt verrast door de komst van een vreemdeling. Andreas Vest is knap, rusteloos, met een wonderlijk licht in zijn ogen. Hij staat op de rand van de ineen­storting, 'beschadigd zonder dat het aan de buitenkant te zien was'.

Als Andreas op een zeug stoot die in een vlaag van waanzin haar biggetjes opeet, knapt er iets. In hem opent zich de afgrond: 'Naar de verdoemden en verlorenen. Diep in de donkere kloof. Een vonk. En het ont­vlamde.' Andreas zal moord…Lees verder

Over Tarjei Vesaas

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Leif Ørnelund

Tarjei Vesaas (Vinje, 20 augustus 1897 - Oslo, 15 maart 1970) was een Noorse dichter en romanschrijver. Vesaas schreef in het nynorsk, een van Noorwegens officiële talen.

Vesaas was de oudste zoon van een boer en een lerares. Hij had twee jongere broers. Vesaas voelde zich schuldig dat hij de boerderij van zijn vader niet wilde overnemen. Het thema "schuld" speelt een grote rol in zijn werk. Zijn jeugd bracht hij grotendeels in eenzaamheid door, geborgenheid en troost zoekend in de natuur. Hij trouwde met de dichteres Halldis Moren en kreeg met haar twee kinderen.

Vesaas' werk wordt gekenmerkt door simpel en symbolisch proza. Zijn hoofdpersonen zijn meestal eenvoudige mensen van het platteland die een persoonlijke crisis doormaken. Thema's in zijn werk zijn de dood, schuld en angst. Het decor is de overweldigende Noorse natuur.

Vesaas is het meest bekend geworden door zijn romans Fuglane (1957) en Is-slottet (1963). Fuglane is het ve…Lees verder op Wikipedia